hits

Huset ditt; Personlig utvikling


                              (Bilde fra Google) 
Hva er ett menneske? 

Hvis vi ser bort fra biologien, det fysiske. Hva med alt som ikke kan måles, veies, eller sees? 

Tankene, og handlingene våre forteller oss noe om hvem vi er. Minnene våre, alt vi har opplevd, påvirker følelsene våre. Følelsene våre sier noe om hvem vi er? Eller er det kanskje bare en bitteliten bit av ett større puslespill? 

Du kan sikkert se fortiden din, som en langdryg film bestående av masse små glimt. Det er glede og sorg, det er tap, men også noen magiske øyeblikk. Hvilke velger du å tenke på? Tenker du mest på det som har vært vondt, eller mimrer du mest om de gode øyeblikkene? De som får deg til å smile. Kanskje du pleier å mimre med venninnene dine over en flaske vin. Minnene har skapt ett unikt bånd mellom dere, og hver gang dere snakker om de, så gjenoppleves de gamle følelsene. Du bærer de med deg, og kan ta de fram når du vil. Du kan velge å ta fram det som er godt eller det som er vondt, og det vil på mange måter påvirke hvordan framtiden din vil se ut.

Hvorfor? Fordi dette er hva positive mennesker gjør. De har valgt hva de skal fokusere på. Fokus er en kunst. Du må se tankefella når du plutselig blir dratt ned. Du må være bevisst på hva negative tanker gjør med deg. Spessiellt hvis tankene handler om å dra deg selv ned. Hvis du tenket stygt om deg selv gang på gang, uten at noen andre vet det, og hjelper deg med å avkrefte det du sier til deg selv. Ja, da vil du etterhvert tro på disse tankene. At du er svak, og at du aldri kommer til å få det du drømmer om. Det vil gå i oppfyllelse, fordi du slutter å kjempe for drømmene dine. Du gir opp.

Tankene har forferdelig mye makt over oss mennesker. Men hva om du lærer deg å styre de på riktig kurs? Hva om du endrer tankene dine. Hva skjer da? Jeg kan fortelle deg at du vil like deg selv bedre, du vil synes du ser penere ut, du vil få bedre holdning (gå tur med hodet hevet, og rett rygg), du vil smile og le oftere. Ikke minst vil du bli bedre likt, fordi glade mennesker tiltrekker seg andre. Vi liker å omgåes positive mennesker, fordi de får oss i godt humør. Hva med å bli en av de du beundrer og ser opp til? Hva med å bli en vinner?

Det er nå jeg skal snakke om huset. 

Se for deg at huset er bygd opp på ett dårlig fundament, at det slår sprekker i grunnmuren. Hva skjer med huset da? Står det støtt? Neppe.

Sånn er det med oss som sliter med psyken. Mange lever kanskje ett helt greit liv, og klarer seg ok. Fasaden ser fin ut, men helt der nede i grunnmuren er det en prosess igang. For hver gang vi mislykkes, for hver nye depresjon så sprekker den opp litt mer. Det er ett tidsspørsmål før hele huset raser sammen. Hva skjer hvis huset raser? Vil du dø? Vil du gå under? Vil folk se på deg som misslykket?

Dette skjedde meg, for nøyaktig ett år siden. Huset mitt raste sammen. Jeg har aldri følt meg så svak, så naken og redd i mitt liv! 

Jeg hadde nå to valg. Jeg kunne hoppe ned fra brua, ende smerten fort! Jeg trodde det var min eneste mulighet. 

Jeg gjorde noe annet. 

Jeg startet på nytt. Jeg startet med å bygge muren, og holder ennå på med den. Hver eneste dag, hver gang jeg mister motet så tar jeg på meg arbeidshanskene og fortsetter. Det skal bli den sterkeste, tryggeste og stødigste muren ett hus kan stå på. 

Jeg har sett for meg hvordan resten av huset skal se ut, jeg har våget å drømme stort. Jeg har tro på at det skal bli ett hus fyllt med mange rom. Ikke alle vil være like perfekte. Noen rom skal få lov å være mørke, for det er i disse rommene det vonde skal få lov å være vondt. Av og til vet jeg at jeg vil besøke de, men jeg vil ikke forbli i de. Jeg vil heller ikke låse dørene, og nekte å besøke de igjen. Jeg skal akseptere at de er en del av huset, men her kommer fokus inn! De er bare en del av huset, og huset er så mye mer. 

Jeg skal ha store vinduer i huset mitt, det er helt greit at andre får titte inn. Skammen har jeg lagt bort. Hva så om de ser inn? Av og til vil jeg danse i stua med musikken på full guffe, og andre dager vil jeg ligge på sofaen og være udugelig. Hva så? Hvis du bryr deg for mye om hva andre tenker, så vil du begynne å tvile på deg selv. For hvis hun/han ikke liker deg, så må det jo bety at det er noe feil med deg? At du ikke er bra nok. Hva om jeg sier at du tar feil. Kun du kan dømme deg selv, kun du kan avgjøre hvem du er. All makt ligger hos deg. 

Til våren begynner jeg å bygge huset oppå den solide muren. Jeg er redd, men hva er det værste som kan skje? At jeg ikke lykkes? Men har jeg da tapt noe som helst? Jeg kunne ligget flat som ei blodig pannekake på veien, men jeg lever! Jeg jobber med meg selv, og det er ikke lenger ett alternativ å hoppe utenfor broa. 

Jeg har valgt livet! 

 

#Psykiskhelse #Selvbilde #Utvikling

2 kommentarer

Silje Anett Larsen

05.03.2016 kl.14:23

Fantastisk bra, Maria! Utrolig sterkt gjort å åpne sæ på en sånn måte, og å dele det me andre. Det e mange som leve i den situasjonen, og æ syns det e modig og positivt av dæ å sette ord på det, og å vise andre at det kan bli bedre, og at det ikke e umulig å endre hverdagen sin, og ikke minst, at det finnes andre som går igjennom det samme. All respekt til dæ som jobbe for å få en bedre hverdag, selv om det føles vanskelig til tider! Æ ønske dæ alt godt! :)

Maria

06.03.2016 kl.00:07

Silje Anett Larsen:

Hei

Så koselig melding! Jeg har lært mye det siste året, om meg selv, og livet. Får man kontroll over tankene, og ser muligheten i stedet for kun hindringene, så kan man komme langt. Tankene har enorm makt, derfor er det de man må jobbe med for å få ett bedre liv.

Som du vet, så har jeg ikke alltid vært åpen, men utrolige ting skjer når man legger bort skammen, og prøver å endre livet sitt. Når jeg kan, så tror jeg alle kan. :)

Skriv en ny kommentar

Maria

Maria

34, Askim

Jeg tenkte jeg skulle skrive om det som opptar meg. Psykisk helse, kanskje noen skeive innslag, og selvutvikling mm.. Kvinne på 34, skeiv, har sosial angst men jobber meg ut av det. Jeg vil dele hele reisen, på godt og vondt. Ønsker ett mer åpent samfunn og tenker at da starter jeg med å være åpen selv. Hvis du ikke har egen blogg og vil følge meg, så har jeg en Facebook gruppe som heter; Vinglepetra83-En blogg om personlig utvikling, og tankenes kraft

Kategorier

Arkiv